Нови тенденции в архитектурата на големите европейски столици

Съвременната архитектура на европейските градове се развива извън строгите рамки на определени стилове. Дизайнерите и архитектите внасят новаторски идеи в съществуващи стилове, смесват техните елементи, като съчетават новата среда с историческата.
Всеки градски архитектурен проект рано или късно се сблъсква с въпроса на органичната интеграция на новите сгради в околната среда. Най-важната тенденция в съвременната архитектура бе уважение към архитектурния контекст и историческия ландшафт. Но това не означава, че всички нови сгради в пределите на града трябва да копират стила на старото строителство. Напълно достатъчно е новите сгради да не влизат в конфронтация с околната среда и да не контрастират със заобикалящото пространство, като например, прословутата Пирамида на Лувър в Париж.


Ако трябва да обобщим съвременната архитектура в европейските столици, можем да бъдем категорични, че тя безспорно запазва баланса между социалния живот и неприкосновеността на личния живот, между вътрешния и външния свят. В проектите на жилищни сгради тази нова тенденция основно отразяват прозрачните фасади и големите прозорци от тавана до пода. От една страна стъклените конструкции пропускат цялата слънчева светлина вътре в сградата и отварят достъп към целия външен свят, но от друга страна – жителите на прозрачните сгради не се усещат като в аквариум, тъй като често стъклата са огледални или тонирани, съответно отвън почти нищо не се вижда. Освен това често се използват такива функционални елементи, като вградени панели, слънцезащитни навеси, които осигуряват индивидуалност и интимност за живущите в сградата. Новата архитектура хем придава откритост, хем животът на обитателите на сградата остава скрит за околния свят, хем подчертава връзката между хората и околната среда.


Берлин

Добър пример за това бе един от новите жилищни комплекси в центъра на Берлин – LUX. Той е разположен в историческия център на Берлин на 600 метра от Бранденбургската врата и Бундестага и се намира между квартала на художниците на Августщрасе и знаменития булевард Унтер ден Линден. Комплексът LUX представлява съвършено балансирано съчетание на старото с новото. Новият комплекс не изглежда изолиран, а представлява чудесно продължение на съществуващия ландшафт. Фасадата на  LUX от всички страни е открита за слънчевите лъчи, а неговият дизайн хармонира с разположения наблизо съвременен парк, който пък на свой ред представлява копие на близо намиращия се Тиргартен. Създателите на проекта LUX са използвали необичайното съчетание на архитектурни елементи и игра със светлината, благодарение на което границата между вътрешното и външното пространство се размива.


Варшава

Столицата на Полша е един от малкото градове на бившия соцлагер, в който днес изобилства архитектурата на XXI век. През последните години този град се е променил почти до неузнаваемост. На места Варшава напомня Ню Йорк. През 1990-те години в икономиката на страната масово започват да се наливат чуждестранни инвестиции. Така Полша бързо се превърна в пълноправна развита европейска страна. Началото на капитализма очевидно е ознаменувало града в процъфтяващ мегаполис. Всичко това се отрази на архитектурния облик на Варшава. Символът на съветската Варшава – Дворецът на културата и науката, който до неотдавна бе считан за една от най-високите и внушителни сгради в града, днес се губи сред стъклени небостъргачи на новата Полша. Пример за това са двата престижни хотела „Мариот“ и „Интерконтинентал“, едни от най-главните съвременни сграда във Варшава, построени от чуждестранни компании. Сградата на първия хотел е на 40 етажа и изумява с вътрешната си луксозна декорация. Сградата на съседният „Интерконтинентал“ пък е една от най-необичайните сгради в полската столица. Има причудлива конструкция, която балансира на  три опори, а огромният прорез в долната й част винаги събужда един единствен въпрос у туристите: Как тази сграда още не се е срутила?


Париж

Всеки човек има представа за Париж, дори никога да не е бил там. Филми, снимки, репортажи – всички те отразяват с каква грижа французите пазят своята столица. Разбира се, при споменаването на Париж първата визуална картинка, която изниква в съзнанието ни е Айфеловата кула или Триумфалната арка. Но Париж не е само старинни сгради, паметници и музеи. Той има и своята съвременна част, която прекрасно се съчетава със старинната архитектура. Тази съвременна част се намира извън обсега на стария град, защото бе невъзможно всичките административни сгради да бъдат построени в сърцето на града. Така в едно от най-близките предградия на френската столица бе издигнат Дефанс – малкият Ню Йорк. Именно там, човек може да си отдъхне от тесните улички на стария град и да се почувства волен сред огромните пространства на модерния район. Сградите там са напълно различни от тези в центъра и изглеждат, подредени като на конкурс за съвременна архитектура. Този район се отличава не само с група небостъргачи, но и с органично и добре обмислено пространство. В Дефанс няма нито едно неподредено кътче – паркове, скулптури, мостчета и градини, смекчаващи студенината на стъклените сгради. Дефанс е първият и най-големият бизнес-район в Европа. Инфраструктурата в Дефанс е изградена по забележителен начин. Постигнат е перфектният баланс между природата и съвременното строителство. Сградите, пътищата, алеите и паркингите са подредени в съвършен баланс. Жилищните сгради са в абсолютна хармония с офисните. Тук хората не само работят, но и живеят, а основният им транспорт са автомобилите. Там се намира и най-големият в Европа търговски център Les Quatre Temps, който е пример за съвременната европейска архитектура. Човек има усещането, че се намира в бъдещето, заради изобилие на стъкло, светлина и причудливи форми.


Рим

Едни от най-известните архитекти винаги са били италианците. Рим е един от най-древните градове в Европа и е известен с древната си архитектура в цял свят. Там, подобно на Париж центърът на града се пази с голяма грижа. Почти е невъзможно да се видят нови сгради, защото едва ли не всяка сграда в стария град е паметник на културата. Но в по-новата част на града наистина може да се види съвременната италианска архитектура. Тя не се отличава много от съвременната европейска архитектура – високи стъклени сгради, луксозни хотели, модерни и същевременно китни жилищни сгради, тъй като италианците от край време са почитатели на цветя в саксии и цветни фасади. Разбира се присъства и разнообразно осветление на сградите и улиците. Както и в други европейски столици някои от новите сгради са дело на чуждестранни архитекти. Например, уникалната църква на Милосърдния Бог Отец в Рим бе дело на немския архитект Ричард Мейер. Основният цвят на сградата е бял. Строена е от бетон и стъкло. Има уникална форма, напомняща на ветроходен кораб и представлява голям интерес за туристите. Съвременната архитектура на Италия се развива постоянно и образува нещо повече от уникално строителство: модерни административни сгради, стадиони, уникални жилищни комплекси и вили.

Адрес

ВБ студио Архитектура
София, п.к.: 1618
ул."Паскал Тодоров" 10

vbstudio@abv.bg

Обадете ни се:

+359 888 870 917

+359 887 225 735

Работно време

SFbBox by website

Search